Køb af børnesko

Køb af børnesko - Sådan gør du!

 

Gå godt har i samarbejde med Pia Bondorph samlet en række retningslinjer til dig, der skal købe børnesko. Se hvad du bør lægge mærke til, når der skal investeres i de forskellige typer af fodtøj.

 

Nybegynder - den allerførste sko.

Når dit barn lige har lært at gå, foregår det i bredstående stilling. Derfor skal barnets første sko give god støtte, men det betyder ikke, at det skal være en stiv sko. Sålen skal vrære så blød, at du kan bøje den mellem din tommel- og pegefinger. Den skal have høj tåkappe (den forhøjede del af skosnunde). Så dit barn kan vippe med tæerne. Og så skal skosnuden være bredest ved tæerne, fordi det lille barn spreder tæerne meget, når det går. Derfor skal god styring eller støtte op omkring anklen, og derfor har begyndersko ofte form af små støvletter. Den første sko skal kunne sidde godt fast, og det betyder også, at snørrebånd er bedst. Velcro er lidt for nemt at små pilfingre at gå i lag med - så derfor kan den uvante sko risikere at blive løsnet eller pillet af i tide og utide, siger Pia Bondorph. Hun fortæller desuden, at barnets fod på dette tidspunkt ser meget tyk ud, og at man godt kan få den tanke, at barnet er platfodet, men det er alt for tidligt at afgøre. Normalt siger man, at barnet skal have 1,5 cm i vokse- og rutsjetillæg. Men er det den lilles allerførste sko, kan det være svært at skoen til at sidde tæt nok om foden til, at det kan lade sig gøre. Lad baret prøve skoen, og se om det kan få den med sig.

 

Hjemmesko-fodtøj inden døre.

Når det blive efterår og vinter, dekreterer de fleste institutioner og dagplejer, at vores skal have hjemmesko på. Og med væg til vægtæpperne tilbagetog i hjemmet er det en fin ide med noget, der lunger om fødderne. Træ, linoleum og klinker kan desuden være en glat afføre at færdes på for de mindste, der endnu ikke er helt sikre på benene eller bare har travlt med at lege og løbe. Med mindre dit barn har en fejlstilling i fødderne eller andre særlige behov, er det allerbedste at undgå egentlige sko indenfor. Helt små halvfede fødder skal bare holdes varme, og her er en tyk sok helt fin. En velfungerende fod elsker at gå frit og mærke de forskellige slags velfungerende fod elsker at gå frit og mærke de forskellige slags underlag, den bevæger sig henover. Tænk bare på, hvor dejligt det er at gå i bare tæer på standen en varm sommerdag. Der foregår et fantastisk samspil mellem fodens gang og sanserne, og det går tabt, når vi tagetr sko på, fortæller Pia bondorph. Hun foreslår bløde læderfutter eller tykke sokker med skriddupper som hjemmesko, så længe dit barns fødder ikke ar specielle behov såsom ekstra brug for støtte.

 

Sandaler- til sommertid.

Allerede i starten af foråret begynder skobutikkernes hylder at bugne af børnesandaler, og har man behov for ekstra støtte eller specifikke ønsker til mærke og farve, skal man ikke vente med at købe til midt i maj. Mange forældre har måtte erkende, at sandalerne går som varmt brød i foråret, og da der jo er tale om en sæsonvare, har skobutikkerne et begrænset lager at de forskellige størrelser og modeller. Før du kaster dig ud i sandaljunglen, er det en god ide at tænker over, hvad dit barn skal bruge sit nye sommerfodtøj til. Hvor åben eller lukket den skal være? Det lille barns første sandal skal være lukket. Måske kravler junior endnu rundt, eller også er gangen stadig lidt usikker, så her er det vigtigt, at de små tær er godt beskyttet. Barnets allerførste sandal går som regel også godt op omkring anklen og giver ekstra støtte til nybegynderen. Når det er rigtig varmt i vejret, er det skønt at have en sandal på, der kun består af et par remme hen over føden. men er dit barn platfodet, er det meget vigtigt, at du finder en model med hælkappe. Det er altså ikke nok, at sandalen er udstyret med en hælrem. I det hele tageter det godt at vælge sandaler med hælkappe til dit barn. Alternativt kan du vælge en model med fodseng - altså hvor der er et lille hul til hælen i selve sålen. Klipklappere, badesandaler og andet fodtøj uden hælkappe eller hælrem egner sig ikke til at gå i. De er fine, hvis barnet skal fra terrassen og hen til badebassinet, men ikke ret meget mere. Fodtøj, der ikke sidder fast på hele foden, gør at barnet skal arbejde alt for meget med at få fodtøjet med sig. De små tæer skal krummens, hver gang barnet tager et skridt, og det er lset ikke hensigtsmæssigt, siger Pia Bondorph.

 

Vinterstøvler-Til sne og sjap.

Til den kolde årstid hører også en rigtig god vinterstøvle, selvom vi i Danmark sjælden skal forcere så store snemasser, som i tilfældet ar været det i år. Den ideelle vinterstøvle er i stand til at holde vandet uden, men lader samtidig foden ånde. Det hjælper ikke meget, at dit barn kan vandre gennem vandputter og snedriver, hvis de små fødder er våde af sved inde i støvlerne. Gummistøvler med en tyk sål og sok i er af samme årsag ikke et godt alternativ til "rigtige" vinterstøvler, og de giver heller ikke den nødvendige støtte til barnets fod. Mange forældre er begejstrede for termostøvler, og Pia Bondorphs holdning til dem er, at de kan sidde fint på nogle børns fødder. Men har man en lang slank fod, er det er problem, at støvlen ikke kan reguleres i skaftet og spændes ordentligt fast om barnets underben. Med en god impræneringsspray mår man langt i et par almindelige vinterstøvler, selvom vinteren skulle byde på både sne og regn. Børnestøvler må gerne være lidt høje i skaftet, men skal selvfølgelig ikke nå hlet op til knæhaserne, Vej støvlen i hånden; der kan være stor forskel på, hvor tunge de er, og barnet skal heltst ikke bruge for meget energi på at løfte fødderne. Ligesom med almindelige sko skal du vælge en støvle, der giver styring og større til de små fødder, fortæller Pia Bondorp.

 

Denne artikel er fra Gå godt.

 

 

Kontakt os

TLF.: 25 150 160

mob: 22 55 53 05

Mandag: efter aftale

Tirsdag: efter aftale

Onsdag: efter aftale

Torsdag: efter aftale

Fredag: efter aftale

Lør / Søndag: efter aftale.

Udebehandling efter aftale.

 

Vi Modtager Dankort.