Psoriasis

Psoriasis

 

Psoriasis giver lyserøde eller røde fortykkede områder på huden, disse områder adskiller sig meget tydeligt fra den ongivne normalt udseende hud, dan der findes en klar afgrænset kant omkring dem.

Områderne har en skældet overflade, og de kan variere i størrelse fra meget store til små områder.

Nogle mennesker med psorisis oplever også kløe forandringer i huden skyldes unormale forhold i fornyelsen af hudceller. Din hud udskifter hele tiden sit yderste lag (epibermis) idet cellerne bliver slidt under sin daglige aktivitet.

Hos mennesker med psoriasis bliver cellerne i overhuden udviklet for hurtigt. Cellerne der kommer op på overfladen er ikke færdig udviklet og bliver ophobet i de fortykkede hudområder.

De underliggende blodkar bliver også beskadiget, og det er årsag til den rødme, der ofte optræder ved psoriasis.

Hvide blodlegemer der bevæger sig ind i området, kan danne blærer i overhuden. Disse blærer kan optræde på fodsåler og håndflader.

Ved psoriasis fornyer huden sig på fire dage i stedet for de normale 28 dage.

De sølvfarvede, skældende hudområder kaldes plaque (plak). Plaque består af umodne hudceller.

Psoriasis kan forværes af halsbetændelse eller stress.

 

Psoriasisgigt.

Psoriasisgigt er en særlig form for gigtbetændelse, der ses hos ca. 10 til 30 procent af alle psoriasispatienter patienter med psoriasisgigt har ikke de samme forandringer i blodet, som patienter med leddegigt men symptomerne kan minde om leddegigt. Hvem får psoriasisgigt, det starter som regel i 40 til 60 års alderen med smerte og måske hævelser i de yderste led på fingre og tæer og andre led.

Psoriasisgigt er mest almindeligt ved de svære former for psoriasis, men gigtsymptomerne kan i hvert fald i starten, også være det eneste tegn på psoriasisgigt. Det første udbrud af gigten kommer typisk samtidig med, eller senere end, udbruddet på huden. I en del tilfælde er det dog omvendt her kommer gigten før hud udbruddet.

Hvordan føles psoriasisgigt.

Gigtens sværhedsgrad varierer fra person til person, fra lette ledsmerter til svær invaliderende gigt med misdannede knogler.

 

Symptomer på psoriasisgigt/psoriasis.

Negleforandringer såsom fingerbølprik eller løsning af neglen findes hos mere end 80 procent med psoeiasisgigt,

Pustulosis palmo-plantaris (blærer i håndflader og såler).

Udbruddene starter med de såkaldte pusler, som er små blærer med gulligt indhold der består af hvide blodlegemer. Mange beskriver at de mærker en brændende og svigende fornemmelse, lige før blærerne dukker op. Senere forsvinder blærene og huden bliver rød og skældende. Ligesom psoriasis kendetegnes pustulosis palmo-plantaris ved aktive perioder hvor sygdommen blusser op og mere stille perioder, hvor lidelsen tilsyneladende går i ro.

Hvem får pustulosis palmo-plantaris

Optræder overvejende i 40 til 60 års alderen og forekommer langt overvejende hos kvinder med stort tobaksforbrug. Rygestop har dog ikke altid indflydelse på sygdommen.

 

Psoriasis.

Hvorfor er fødderne specielt sårbar overfor psoriasis.

Den stærke hud under fodsålerne beskytter blodkar nerver og muskler. Fodsålen bærer kroppens vægt fordelt mellem tær og hæl svangen sørger for den nødvendige styrke og smidighed.

Når huden på tæerne og hæl bliver angrebet, producerer huden et tykt lag død hud af dårlig kvalitet, som får huden til at sprække og smerte. Sprækkerne gør det let for bakterier igennem huden, og sådan spredes bakterierne. Problemer forværres, hvis personen er høj og overvægtig, har platfødder eller står meget på sit arbejde, sport som f.eks. jogging kan forværre betændelsen.

Hvilke sko er bedst hvis jeg har psoriasis fodtøj bør være let og bekvemt.

Vælg sko som holder dine fødder kølige og tørre og tillader fri luftcirkulation undgå sko fremstillet af syntetiske materialer som f. eks plastic.

Man kan også anvende indlægssåler der virker stødabsorberende og beskytter helingen af huden.

Hvad skal jeg undgå.

Spidse skosnuder kan skade både hud og knogler, undgå sokker, strømpebukser eller strømper, der overvejende er lavet af syntetiske fiber.

Allergie.

Ja allergier kan påvirke psoriasis.

 

Metalspænder fra skoene kan udløse en allergisk reaktion. Det samme kan kromsalte, der anvendes i sko lavet i skin. Kemikalier i syntetiske sko kan også udløse en reaktion.

 

Behandling af psoriasis.

Fodterapeuten kan beskære hælrevner og kan fjerne noget af det tørre hud. Neglene kan slibes og vejlede i egenomsorgen i hverdagen. Henvis til videre behandling hudlægen.

 

 

Kontakt os

TLF.: 25 150 160

mob: 22 55 53 05

Mandag: efter aftale

Tirsdag: efter aftale

Onsdag: efter aftale

Torsdag: efter aftale

Fredag: efter aftale

Lør / Søndag: efter aftale.

Udebehandling efter aftale.

 

Vi Modtager Dankort.